Frågor & svar
Är studentbostadsportalen en bostadskö?
Nej, vi använder oss inte av en bostadskö. Webbsidan har skapats för att möjliggöra en tätare kontakt mellan bostadssökande studenter och hyresvärdar som vill hyra ut boenden till studenter.
Hur anmäler jag intresse för en annons?
På vår studentbostadsportal hittar du annonser för både rum och lägenheter. Leta efter det som intresserar dig. När du har hittat en annons som ser intressant ut är det upp till dig att kontakta hyresvärden. Finner hyresvärden dig intressant kommer han eller hon att svara på de kontaktuppgifter som du har angett i meddelandet.
Hur lägger jag upp en annons?
Skapa först ett konto genom att registrera dina uppgifter. Du får du ett mejl med instruktioner om hur du väljer ditt lösenord och sedan loggar in för att använda alla annonsör-funktioner. När du är inloggad på ditt konto, tryck på rutan "Hyr ut en bostad". Fyll i alla uppgifter som efterfrågas. Bifoga gärna bilder. När du har skickat in din annons kommer den att granskas och om den uppfyller alla villkor kommer den att publiceras. Skulle den inte uppfylla villkoren kommer ni få ett mail med information om vad som måste ändras för att villkoren ska anses vara uppfyllda.
Varför måste jag skriva in mitt personnummer?
Ditt personnummer kommer enbart visas för webbsidans administratörer för att kunna säkerställa legitimiteten för annonserna som läggs upp.
Varför syns inte annonsen som jag har lagt upp?
Innnan annonsen blir synlig behöver den kontrolleras ifall det skulle finnas uppenbara felaktigheter. Annonsen bör publiceras inom en arbetsdag.
Hur tar jag bort min annons?
Du kan ta bort din annons genom att logga in på webbsidan och trycka på din annons. En symbol i form av en soptunna syns. Tryck på den symbolen för att ta bort annonsen. Alternativt kan du maila till oss på gavle.kommun@gavle.se och ange att du vill ta bort din annons.
Hyra i andrahand
En andrahandsuthyrning kräver alltid godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Den som upplåter sin lägenhet utan lov riskerar att förlora den. Förstahandshyresgästen ansvarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig.
Inneboende
Om du hyr ut en del av din bostad, till exempel ett rum till en inneboende, samtidigt som du bor kvar i bostaden behöver du inte fråga hyresvärden/föreningen om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte använder lägenheten självständigt.
Hyra ut möblerat
Många studenter hyr gärna möblerat. Det är då särskilt viktigt att ni gemensamt upprättar en förteckning över de möbler och inventarier som ingår i uthyrningen. Notera eventuella skador och skavanker. Inventarielstan skrivs under av båda parter som sedan tar var sitt exemplar som bifogas hyreskontraktet.